ÇOCUKLARA KOD (PROGRAMLAMA) ÖĞRETMEK IÇIN 4 ARAÇ

Dünyamız daha çok teknoloji odaklı hale geldikçe; artık çocuklarımıza bilgisayar kullanmasından çok, bilgisayarı, programları ve oynadıkları oyunları kendi kendilerine nasıl inşa edeceğini öğretmeliyiz...

BILIŞIM TEKNOLOJILERI DERSI VE ÖĞRETMENLERI HAKKINDA YANLIŞ BILINENLER

Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak (henüz atanamadım) söylemek istediklerimin tümüdür...

WINDOWS MOBILE 6.1, WINDOWS 7, .NET FRAMEWORK

Yine bir merak üzerine yola çıktım...

BIRAZ RENKLERLE UĞRAŞALIM : CROSS-PROGRESSING

Elimden geldiğince Paint.net ile cross-progressing yapmaya çalışacağım. Birlikte izleyelim bakalım nasıl bir sonuç çıkacak...

Blogger Tricks

27 Eylül 2010 Pazartesi

Weblog: Serzenişler üzerine…

Blog web günlüğü anlamına geliyor bildiğimiz gibi, biraz da günlük modunda takılalım. :)

Sevgili Weblog;

Üniversite boyunca ve özellikle son yılda yaptığım çalışmaları zaten biliyorsun weblogcum. Okul bitti bildiğin üzere. Artı eğitim fakültesi mezunu olarak KPSS’ye bende girdim. Tarih 10 Temmuz 2010.

Sonra ÖYP başvuruları başladı. Temmuz ayı içerisinde 3-4 yeni açılan üniversiteye giderek başvurumu yaptım ama dil puanım başvurumun kabul edilmesi için yeterli olmadı. Temmuz ayı da başvuru sonuçlarını beklemekle geçti.

The_ExamAğustos oldu KPSS sonuçları açıklandı. Sonuçlar açıklanana kadar yine bekledik. Sonuçlar açıklandı atama yapılabilmesi için taban puanların yayınlanmasını bekledik. Taban puanlar yayınlandı. 1 Hafta uğraştık tercih yaptık. İdealistliğimiz var ya Türkiye’nin herhangi yerinde bir eğitim kurumunda öğretmenlik yapabilirim dedik. KPSS kopya iddaları çıktı. Tercihleri yaptık ve beklemeye koyulduk. Tam atama yapılmadan önceki gün, mesai saatleri bitiminde atamalar ertelendi haberlerini okuduk. Yine şimdi ne olacak diye beklemeye başladık. Bir süre sonra KPSS’de kopya iddaları idaa olmaktan çıktı ve sınav ertelendi. Sınav ertelendi haberi gelene kadar yine bekledik. Bu arada boş durmayalım dedik. Ücretli Öğretmenliğe başvurduk. Sonuçların açıklanmasını bekledik. Haftada 1 gün ile bir okula Bilişim Teknolojileri dersine görevlendirildik. KPSS Eğitim Bilimleri sınavına çalışmaya başladık. Yeni sınav tarihinin açıklanmasını bekledik. Sınav tarihi açıklandı. 31 Ekim 2010. Şimdi ise KPSS Genel kültür- genel yetenek sınavı da çalıntı idaaları ortaya atıldı. Bir yandan sınava çalışmaya çalışırken bir yandan haberleri takip ediyoruz. Şimdi ise sınav tarihini bekliyoruz. 

Sevgili weblog; artık buna bir mezunun dramı mı dersin, yoksa iki yüz bin mezunun dramı mı dersin bu da sana kalmış. Elimizden sadece çalışmak ve beklemek geliyor. Durumumuz bu. Bu bekleme süreci, sınav stresinin tekrar başlaması ne kadar üniversite mezunu ve psikoloji dersi almış olsak da bizi yıprattı.

Bir gün de Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği nasıldır? diye bir yazı yazacağım.

Bir de bana çok yöneltilen bir soruyu cevaplamak isterim. Neden özel sektörde başvuruda bulunmadın? Sen aktif bir öğrenciydin.

  1. Eğitim fakültesi mezunu olduğum için
  2. İş başvurusu konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadığım için
  3. Karadeniz dışına çıkmayı pek düşünmediğim için.
  4. Teknik bilgi olarak yeterli düzeyde olmadığım için

Evet üniversiteden elimde sadece diploma mezun olmadım. Bir çok yeterlilik de kazandım ama yine de daha yapılabilecek çok şey vardı. Bu kazandığım deneyimleri kullanabilmek ümidiyle. :)

Sevgili weblog seni de aksattığım için üzgünüm. Bol bol tıklanman dileğiyle…

Bilişimli Günler!

26 Eylül 2010 Pazar

Powerpoint & Öğretim Teknikleri

Hep söyler dururuz, öğretimde Bilişim Teknikleri ile daha kaliteli bir eğitim verilebileceğini. Teknoloji öğretim için her zaman daha etkili ve yenilikçi araçlardan birisidir.

Bu kez çok basit bir programcıktan bahsedeceğim. Teknik koşulları iyi olan öğretmenler için faydalı yöntemlerden birisi olacaktır.

multiple-mouse

Microsoft Mouse Mischief

Microsoft Mouse Mischief, MS Powerpoint 2007 ve 2010’a entegre edilebilen ücretsiz bir programdır. Eğitmen ve öğretmenlere derslerinde soru, anket ve çizim etkinliği slaytları eklemenize olanak verir.

Öğrenciler ekrandaki yanıtları tıklatmak, daire içine almak, işaretlemek veya çizmek üzere kendi farelerini kullanarak bu derslere etkin şekilde katılabilirler.

Her biri bir kablosuz fareye sahip yaklaşık 5–25 öğrenci çoktan seçmeli soruları yanıtlayabilir ve paylaşılan bir ekranda çizim yapabilir.

Mouse Mischief kullanılarak neler yapılabilir?
  • Kavramlar ve eşleştirme oyunları hazırlayabilirsiniz. (eş anlamlı kelime eşleştirme, yabancı dil dersleri için kelime ve anlam eşleştirme, şekil ve kavram eşleştirme gibi)
  • Öğrencileri gruplara ayırıp, her bir grubun fare işaretçisini bir şekil olarak atayıp grup çalışmaları düzenleyebilirsiniz.
  • Öğrencilerin bir etkinliği kimin önce bitireceği konusunda yarışmaları için bir süreölçer ayarlayabilirsiniz.
  • Bir yazı/sayfa yükleyebilirsiniz ve öğrencilerin yanlışların altını çizmesiniz isteyebilirsiniz.
  • Okul öncesi için, şekiller ve kavramları eşleştirmesini isteyebilirsiniz. (Üniversitede okurken buna benzer oyunları flash kullanarak yapmıştık. O oyunlarda tek kişi oynayabilirken, sınıfta bir bilgisayar, bir projeksiyon ve öğrenci sayısı kadar fare ve fare girişlerini çoğaltmak için bir usb çoklayıcı yeterli olacaktır.)
  • Şekil, resim ya da kelimeleri boşluklarla eşleştirme, anket, hangi grup daha önce cevapladı, hangi grup daha çok doğru cevap verdi gibi oyunlar hazırlayabilirsiniz.
Mouse Mischief’i nasıl kullanabiliriz?

Öncelikle bilgisayarımızda Microsoft Office 2007 ya da 2010 yüklü olmalı. Sonra buradaki adresten programı indirip kurmalıyız.

Program kurulduktan sonra Powerpoint’i açanız. Multiple-Mouse sekmesine tıklayınız.

toolbar Buradan Evet/Hayır Slaytı, Birden çok seçim ve çizim Slaytı ekleyebilirsiniz.

image

image

Programı nasıl kullanabileceğiniz ile ilgili videoları http://www.microsoft.com/turkiye/multipoint/mouse-mischief/how-to.aspx adresinden izleyebilirsiniz.

Örnek sunu dosyası programı bilgisayarınıza yüklediğinizde yüklenecektir.

Tanıtıcı videolar;

Türkçe Altyazılı videolar burada ve şurada bulunmaktadır.

Kaynak ve Ayrıntılı Bilgi için Tıklayınız.

15 Eylül 2010 Çarşamba

Asıl sorun; ben bu çocuğu nasıl yönledirmeliyim?

Çocuklarımıza neden ve nasıl programlama öğretmeliyiz? İşte cevaplardan birisi…

Daha önce burada yazmış olduğum yazıya (Çocuklara Programlama öğretmek için 4 araç) gelen bir veli yorumunu sizlerle paylaşmak istedim.

Kubra Hanım bu konuda bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Benim 10 yaşında bir oğlum var. Yaklaşık 5 yıldan beri bilgisayarla içli dışlı, ben elektronik mühendisiyim ancak programlama konusunda onu yönlendirecek kadar bilgim yok. Oğlum, 2 sene önce web sayfasını kurdu, bu senede forum sayfası açtı, sanıyorum 80'e yakın üyesi var. Ayrıca online oyunlardan birisinin server ını evdeki dizüstü bilgisayara kurdu, şu an sanıyorum 45-50 arasında oyuncusu var. Zaman zaman C++, SQL gibi dilleri öğrenmek için internetten bazı programlar,videolar indirip uğraşıyor. Ayrıca flash, fotoshop ve benzeri programları da oldukça güzel kullanıp bir şeyler üretmeye çalışıyor. Xp,win7, linux gibi işletim sistemleriyle de arası çok iyi. Özel bir okula devam ediyor ama okulda verilen bilgisayar dersleri sizin de belirttiğiniz gibi paintbrash, power point, word benzeri derslerle boşu boşuna geçiyor.
Asıl sorun; ben bu çocuğu nasıl yönledirmeliyim. Programlama konusunda kurs veren özel yerler ile birkaç görüşmem oldu, "biz o yaşta öğrenci kabul etmiyoruz" cevabını aldım. Benim korkum, şu anda çocuğun kafasında pek çok bilgi var ama bunlar düzenlenmiş ve yönlendirilmiş bilgiler değil. Yarın bir gün bu dağınık bilgiler ona yetmeyecek, internetten öğrendiği saçma sapan yarım bilgiler ile tehlikeli işlere kalkacak ve biz anne-baba olarak ona yetemediğimizden ve yönlendiremediğimizden çocuğun geleceğini kötü etkileyeceğiz.
Şimdiki çocukların çoğunun ingilizcesi internetten bilgi takip edebilecek kadar iyi ve pek çoğu maalesef yalnızlar. Bu yalnızlıklarını bilgisayar başında sanal kişilerle paylaşıyorlar. Eminim benim durumumda pek çok ebeveyn vardır. Belki konunun farkındalar belkide değiller. Ben Ankara'da yaşıyorum, büyük şehrin olanaklarıyla çözüm bulamadım, eğer bu duruma bir çözüm öneriniz varsa ve yayınlarsanız sevinirim.

Bir örnekte daha önce buradaki yazıda paylaştığım videoda var; (5.40 dakikadan sonrasına dikkat!)

Peki Sizlerin tavsiyeleri nelerdir?

Böyle bir durumda çeşitli tavsiyeleri almak için bu yorumu ayrıca yazı olarak yayınlamak istedim. Umarım yorumu bırakan veli için bir problem olmaz, Bilgisayar öğretmenlerimiz ve yazılımcı arkadaşlarımız konu ile ilgili nasıl tavsiyeler verebilirler?