Blogger Tricks

15 Eylül 2010 Çarşamba

Asıl sorun; ben bu çocuğu nasıl yönledirmeliyim?

Çocuklarımıza neden ve nasıl programlama öğretmeliyiz? İşte cevaplardan birisi…

Daha önce burada yazmış olduğum yazıya (Çocuklara Programlama öğretmek için 4 araç) gelen bir veli yorumunu sizlerle paylaşmak istedim.

Kubra Hanım bu konuda bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Benim 10 yaşında bir oğlum var. Yaklaşık 5 yıldan beri bilgisayarla içli dışlı, ben elektronik mühendisiyim ancak programlama konusunda onu yönlendirecek kadar bilgim yok. Oğlum, 2 sene önce web sayfasını kurdu, bu senede forum sayfası açtı, sanıyorum 80'e yakın üyesi var. Ayrıca online oyunlardan birisinin server ını evdeki dizüstü bilgisayara kurdu, şu an sanıyorum 45-50 arasında oyuncusu var. Zaman zaman C++, SQL gibi dilleri öğrenmek için internetten bazı programlar,videolar indirip uğraşıyor. Ayrıca flash, fotoshop ve benzeri programları da oldukça güzel kullanıp bir şeyler üretmeye çalışıyor. Xp,win7, linux gibi işletim sistemleriyle de arası çok iyi. Özel bir okula devam ediyor ama okulda verilen bilgisayar dersleri sizin de belirttiğiniz gibi paintbrash, power point, word benzeri derslerle boşu boşuna geçiyor.
Asıl sorun; ben bu çocuğu nasıl yönledirmeliyim. Programlama konusunda kurs veren özel yerler ile birkaç görüşmem oldu, "biz o yaşta öğrenci kabul etmiyoruz" cevabını aldım. Benim korkum, şu anda çocuğun kafasında pek çok bilgi var ama bunlar düzenlenmiş ve yönlendirilmiş bilgiler değil. Yarın bir gün bu dağınık bilgiler ona yetmeyecek, internetten öğrendiği saçma sapan yarım bilgiler ile tehlikeli işlere kalkacak ve biz anne-baba olarak ona yetemediğimizden ve yönlendiremediğimizden çocuğun geleceğini kötü etkileyeceğiz.
Şimdiki çocukların çoğunun ingilizcesi internetten bilgi takip edebilecek kadar iyi ve pek çoğu maalesef yalnızlar. Bu yalnızlıklarını bilgisayar başında sanal kişilerle paylaşıyorlar. Eminim benim durumumda pek çok ebeveyn vardır. Belki konunun farkındalar belkide değiller. Ben Ankara'da yaşıyorum, büyük şehrin olanaklarıyla çözüm bulamadım, eğer bu duruma bir çözüm öneriniz varsa ve yayınlarsanız sevinirim.

Bir örnekte daha önce buradaki yazıda paylaştığım videoda var; (5.40 dakikadan sonrasına dikkat!)

Peki Sizlerin tavsiyeleri nelerdir?

Böyle bir durumda çeşitli tavsiyeleri almak için bu yorumu ayrıca yazı olarak yayınlamak istedim. Umarım yorumu bırakan veli için bir problem olmaz, Bilgisayar öğretmenlerimiz ve yazılımcı arkadaşlarımız konu ile ilgili nasıl tavsiyeler verebilirler?

6 yorum :

hiç bozmasın aynen çocuğu haline bıraksın. benim yorumum budur.

Bence de çocuğun kendi haline bırakılması en doğrusudur şu durumda. En güzel öğrenmeyi gerçekleştiriyor genç arkadaşımız. Bir kursa gidince öğreneceği şeyler sınırlı olacaktır ve belki de köreltilecektir. En azından şimdilik bu şekilde devam etmesinden yanayım. Veli de dert etmesin, iyi yolda çocuk : p

tabii ki çocuğun kendi başına öğrenmesi en iyisi. Biz okuluna gittik bir çok şeyi öğrenemedik.
ama burada benim de endişelendiğim konu çocukların internette yanlış kişilerle tanışması ve yanlış yönlendirme alması olacaktır. Bu konuda ise yapılabilecek en iyi şey internette neyin doğru, neyin yanlış olduğu çocuğa en iyi şekilde öğretilmelidir.
ne gibi yönlendirmeler aldığı bilinmelidir. ama zorlama kesinlikle yapılmamalı.

artı bir veli olarak, bilgisayar konusunda dahi (guru), ya da alanında uzman dediğimiz kişilerle bulundukları konuma nasıl gelmişler, ne gibi yollardan ilerlemişler bunlar okutulmalı ya da imkan varsa bu kişilerle internet üzerinden de iletişim kurulmalıdır. Onlardan çocuklarına bir şeyler öğretmesi değil, bu konuma gelirken neler yapması gerektiği konusunda çocuklara verebileceği öğütler dinlenmelidir.

yine tekrarlamak gerekir ki, her foruma güven olmaz, alanında iyi forumlardan yardım ve destek alması mantıklıdır. İnternet aslında çöplüktür ama bu çöplükte altın değerinde bilgilerde mevcuttur. Önemli olan bunu aramasını bilmek.

forum işi çözmeyecektir. türkiyedeki programlama forumlarında dolaşan çoğu adam (2010 itibariyle) beş para etmez demekte çok hata görmüyorum. arkadaşın bir koça ihtiyacı var.

bence çocuk zaten öğrenmeyi öğrenmiş, arkadaşların da dediği gibi aynen bu yolda devam etmeli. bunun dışında Üstün Yeteneklileri Destekleme Derneğinden de yardım alabilirler: http://www.mensa.org.tr

Merhabalar;
Öncelikle böyle bir oğlunuzun olması harika. Bu yasta bunları yapabilmesi çok güzel birsey ve dediğiniz gibi burada sizin de belirttiginiz gibi dogru yonlendirmeniz çok önem. Ben de bu sektörü biraz dagitik bir yöntemle ogrenenlerdenim. Bu yöntemde ilk basta sıkıntı yasamadan çok hızlı ve tecrübeye dayali bir süper bir gelişim olduğunu belirtmek istiyorum. Hatta bir çok aynı uğraş ile uğrasan insandan daha hiZli sektöre hazır olacağını söyleyebilirim. Çünkü belirttiğim gibi benimde geçtiğim safhalardan geciyor ve ben bunun meyvesini topluyorum. Fakat benim ve cogu bu sekilde yetişen meslektaşımın yaşadığı su sikintia gün gelecek karsiasacak. Bu sıkıntı artık ona bu dagitiklik yetersiz gelecek ve onu Asıri dere ede yormaya, yıpratmaya başlayacak. DuzensiLik ve belirli bir alanda uzmanlasmadigi için sürekli tıkanacak ve daha ileri gidemeyecek. Bu konuda bir yazilimci olarak birkaç tavsiye vermeden, kendi düşüncemi söylemeden önce birkaç noktayı daha belirtmek istiyorum.

Eğer Turkiye için düşünürsek su anki yöntemle birseyler başarmak yeterli. Zaten beklenende bu sekilde, bir yazilimci olarak hersey sizsinizdir. Yani geliştiricide, test edende, tasarımcıda... Buraya kadar kulağa hoş gelebilir ama gercekte o kadar hoş bir hayat olmuyor. Çünkü çok basit, "herseyi bilen aslında hicbirsey bilmiyordur." Diyebilirsiniz, bildigi şey kadar kazancida iyi olur. İste biZim ulkemi için bu pek doğru olmuyor. Kazancı yine tek birsey bilenden farklı olmuyor ama harcadığı emek, efor hep artıyor.

Bu konuda, yurtiçi ve yurtdışında durumu çok gözden gecirdim. Eğer oğlunuza yurtiçinde bir kariyer düşünüyorsanız bu yöntemle ogrenmesinin doğru olacağını dusunuyorum. Fakat gerçekten Isini doğru yapan, yaptığını ince ayrintisina kadar bilen, etrafında onun gibi insanların olduğu ve onlarlA calisabildigi, yaptıgı işlerin gercekten takdir edildiği(ki bu çok önemli) ve en önemlisi yaptıgı isin hakkını, karşılığını aldığı bir kariyer düşünüyorsanız. Bu şartların sağlandığı yerlere onu yönlendirmeli ve destek olmalısınız. Aksi halde bildikleride yaptiklarida gün gelecek hiçkimse tarafından bilinmeyecek ve eriyip gideceğini düşünüyorum. Anladığım kadarıyla özel bir okulda okuyormuş. durumunuz iyi ise mutlaka yurtdisina yonlendirip belli bir konuda uzmanlasmasini hatta o konuda başvurulan isimlerden olmasini sağlayın. Tabii tüm bunların yanında, ozellikle bu yaslarda cocuğunuzu mutlaka sosyal aktivitelere yonlendirin, dans, gitar, yüzme, vs. Ne olursa olsun çünkü hersey yazılım ve teknoloji değil. Ayrıca teknoloji dunyasında bunun etkisini çok fazla göreceğini garanti ederim. :)

Yorum Gönder