ÇOCUKLARA KOD (PROGRAMLAMA) ÖĞRETMEK IÇIN 4 ARAÇ

Dünyamız daha çok teknoloji odaklı hale geldikçe; artık çocuklarımıza bilgisayar kullanmasından çok, bilgisayarı, programları ve oynadıkları oyunları kendi kendilerine nasıl inşa edeceğini öğretmeliyiz...

BILIŞIM TEKNOLOJILERI DERSI VE ÖĞRETMENLERI HAKKINDA YANLIŞ BILINENLER

Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak (henüz atanamadım) söylemek istediklerimin tümüdür...

WINDOWS MOBILE 6.1, WINDOWS 7, .NET FRAMEWORK

Yine bir merak üzerine yola çıktım...

BIRAZ RENKLERLE UĞRAŞALIM : CROSS-PROGRESSING

Elimden geldiğince Paint.net ile cross-progressing yapmaya çalışacağım. Birlikte izleyelim bakalım nasıl bir sonuç çıkacak...

Blogger Tricks

28 Kasım 2012 Çarşamba

Visual Studio 2010 Kullanıcı Arayüzünü Yenilemiyor Hatası

Visual Studio 2010 ile gün geçtikte yeni sorularla karşılaşıyorum. Bugün ki sorunumuz ise, Visual Studio 2010 kurduk. Menülerde bir problem var. açılması gereken yerde açılmıyor. Proje üzerinde çeşitli işlemler yapıyoruz sayfaya yansımıyor. Visual Studio’yu tam ekran-simgedurumu küçült büyüt yapınca, yaptığımız değişiklikler gözüküyor. çok sinir bozucu bir durum. Visual Studio üzerindeki düğmeler pasif gözüküyor üzerine tıklayınca yanındaki düşmenin işlevini yerine getiriyor falan. Kısaca kullanıcı arayüzünde bariz bir sorun var. Programın arkaplan çalışmasında ise herhangi bir sorun yok. Bizi bir süre süründüren bu sorunun sebebi ve çözümü ise şu şekilde;

Sebebi (sanırım); Bu linkte bahsedilen gibi WPF’in grafik ile ilgili sorunları var.

Grafik kartı güncellemesi, BIOS güncellemesi, .Net Framework’un en son güncellemelerini yüklemek gibi çözüm önerileri var. (Donanımla aram pek iyi olmadığından bu çözümleri denemedim. Sadece .Net Framework ile ilgili kısmı yaptık ama çözülmedi.)

Kullandığım Çözümü: Visual Studio’nun görsel deneyim (visual experience) özelliklerini kapatmak.

Şöyle yapıyoruz;

Tools –> Options –> Environment –> General-> Visual Experince bölümündeki tikleri kaldırdık.

visual-experince

Şu anda sorun çözüldü.

Kaynak : http://thecodersperspective.posterous.com/how-to-fix-visual-studio-2010-user-interface

Sorunun çıktığı bilgisayar yazılım özellikleri:

  • İşletim sistemi: Windows 7 Ultimate
  • IDE : Visual Studio 2010

Bilişimli Günler :)

Visual Studio 2010 & NuGet & Ajax Control Toolkit

Visual Studio 2010 üzerinde web sitesi hazırlarken, ihtiyaç olan noktalardan birisi zengin metin düzenleyici (Rich Text Editor) eklemek gerekti. Ajax Control Toolkit içerisinde bu konuda hazır kontroller var. Bu durumda yapılması gereken öncelikle Ajax Control Toolkit Kurmak.
Bu konuda bize NuGet Package Manager bize yardım edecek. Bu linkten indirip kurabiliriz.
Kurulum tamamlandıktan sonra Yeni proje açıyoruz. Solution Explorer-da Solution üzerine sağ tıklayıp Manage NuGet Package tıklıyoruz.
Manage-Nuget-Package
Açılan pencerede (aşağıdaki gibi) ; arama kutusuna ajaxcontrol yazdığımızda sonuçlar listelenecek. Install yazan bir butonu tıklayıp kuruyoruz.
Manage-Nuget-Package (2)
Close butonuna tıklayarak pencereyi kapatıyoruz. Projemin Web.config dosyasındaki değişiklikler otomatik olarak yapıldı. References klasörüne ise AjaxControlToolkit otomatik olarak eklendi.
ajax
add-tab
Projemi boş haliyle 1 kez çalıştırıyorum. (derlemek için)
Projeme yeni bir Web Form ekliyorum. Ama şu anda toolbox’da kontroller gözükmüyor. Toolbox üzerinde boş bir alana sağ tıklıyorum.
Yeni bir Tab oluşturup adını AjaxControlToolkit koyuyorum. Sebebi ise visual studio toolbax’ı içinde kaybolmadan kontrollere ulaşabilmek.
Ben kolay kolay kaybolmak derseniz bu adımı atlayabilirsiniz.
Oluşturduğumuz tab’ın içinde tekrar sağ tıklayıp Choose Items seçiyoruz.

choose-toolbox-items
Açılan pencerede Browse tıklıyoruz. Belgelerim\Visual Studio 2010\Projects\projenizi-adi\projenizi-adi\bin klasörü içerisinde AjaxControlToolkit.dll dosyasını seçiyoruz. OK tıklıyoruz. Kontrollerimiz Toolbox’a eklendi. :)
Şimdi ise Text Editor hazırlamak istiyorum. Web Form’a yeni eklediğim Ajax Toolbardan ToolkitScriptManager ekledim. Altına bir TextBox ekliyorum. Özellikleri TextMode: Multiline-Rows:10-Columns:70 TextBox’ın yanındaki küçük okdan Add Extender tıklıyoruz.
add-extender
Açılan pencereden HTMLEditorExtender secip OK tıklıyoruz.
html-extender
Bunu da ekledikten sonra, bir de buton ekliyorum altına. Butonun herhangi bir özelliğini değiştirmedim. Projemi çalıştırıyorum ve aşağıdaki hatayı alıyorum.
Sanitizer provider is not configured in the web.config file. If you are using the HtmlEditorExtender with a public website then please configure a Sanitizer provider. Otherwise, set the EnableSanitization property to false.
hata
HtmlEditorExtender özelliklerinden EnableSanitization özelliğini False yapıyoruz. EnableSanitization="False" Sonucta WebForm1.aspx kodlarım aşağıdaki gibi oluyor.
  <form id="form1" runat="server">
    <div>
    
        <ajaxToolkit:ToolkitScriptManager ID="ToolkitScriptManager1" runat="server">
        </ajaxToolkit:ToolkitScriptManager>
        <asp:TextBox ID="txtEditor" runat="server" Columns="70" Rows="10" 
            TextMode="MultiLine"></asp:TextBox>
        <br />
        <ajaxToolkit:HtmlEditorExtender ID="txtEditor_HtmlEditorExtender" 
            runat="server" Enabled="True" TargetControlID="txtEditor" EnableSanitization="False">
        </ajaxToolkit:HtmlEditorExtender>
        <asp:Button ID="btnGonder" runat="server" Text="Gonder" />    
        <br />
        <br />
        <asp:Label ID="lblSonuc" runat="server"></asp:Label>
    
    </div>
    </form>

Butonun kodlarına ise aşağıdaki kodları ekliyorum ki sonucu görebilelim.

protected void btnGonder_Click(object sender, EventArgs e)
       {
           lblSonuc.Text = txtEditor.Text;
       }

Nihayet sonuca ulaşabildim;
sonuc
Uğraştık biraz ama sonunda değdi. Umarım açıklayıcı bir anlatım olmuştur. Bazı noktalarda arayüzü kullanmak yerine direk kodlar da yazılabilir. Biraz daha temel ve basit bir anlatım olması amacıyla işlemleri arayüzde yaptım.
Diğer program özellikleri;
  • İşletim sistemi : Windows 8
  • IDE : Visual Studio 2010 Professional SP 1
  • Tarayıcı : Internet Explorer 10
Kolay gelsin :)  (Umarım hatasız bir anlatım olmuştur.)

19 Kasım 2012 Pazartesi

Yapay Zeka Ders Notları 1

Yapay Zeka ders notları 2. dönem için olanı daha önce yayınlamıştım. O dosyada bir kısmını kendi hazırlamışlığım vardı. Bu dosya ise hocamızın derste kullandığı slaytlar ve ara ara alınmış küçük notlar var. Çalışmak için bol boşluklar bırakmıştım, üzerine kendi notlarımızı alabilmek için.

İçerdiği konular;yapay-zeka-1

  • A* Algoritması
  • Sezgisel Fonksiyon Değerlendirmesinde Önemli Unsurlar
  • Çift Yönlü Arama
  • Sezgisel Problem Örnekleri
  • 4 At Problemi
  • Sihirli Kare Problemi
  • Minimax Bileşenleri
  • Minimax Yöntemi
  • Minimax Algoritması
  • α - β budama örneği
Yapay Zeka 1

 

16 Kasım 2012 Cuma

Öğrencilere Sunulan Proje ve Staj İmkanları

Super-stajyerÜniversite tercih dönemi başından geçenler çok iyi bilirler. Öncelik her zaman büyük şehirlerden yanadır. Büyük şehir, Büyük Üniversite, Köklü Üniversite… Büyük şehirlerin sosyal imkanlarının yanı sıra iş imkanlarının çok daha fazla olması ise ayrı bir artı. Özellikle İstanbul’a üniversiteye gidenleri geri memleketlerine dönebildiklerini hiç görmedim. Staj dönemlerinde bir şirkette staj yapıp, sonra bulundukları yerde kalıyorlar ve ya orayı referans göstererek başka bir şirkette işe giriyorlar.

Bizim deyişimizle Anadolu Üniversiteleri (İstanbul –Ankara – İzmir dışındaki şehirlerdeki üniversiteler)’nin öğrencilerinin ise bu şansları çok az oluyor. Ya büyük şehirde bir akrabası, tanıdığı olacak, bu şekilde staj yapacak. Ama yetenekli ve imkanları yoksa, özellikle bilişim öğrencileri,  bulunduğu şehirdeki küçük işletmelerde ya da alanı dışında staj yapacak, ve mezuniyetinde bu yönde devam edecek.

Bu konuya nereden geldik?

Şu anda yeni açılan üniversitelerden Sinop Üniversitesi’nde olmam sebebiyle, öğrencileri ve durumu gözlemlemem daha kolay. Artı kendi lisans dönemimde de bu farklılığı azaltabilmek için çok çabaladım. Önemli olan bulunduğunuz şehir ve ya okuduğunuz üniversite değil, sizin ilgi ve yetenekleriniz olmalı.

Bu konuda 2 taraflı bir sorumluluk var.

  1. Öğrencinin üzerine düşenler
  2. Özel Sektörün ( işverenlerin ) üzerine düşenler.

Öğrencinin sorumluluğunda ilgi ve yeteneğini doğru kullanmak ve yönlendirmek var. Üniversite başladıysa Photoshop-CS6_CS5_5_CS5-mock-logo-1d-5501[1]artık hayatını büyük oranda yönlendirmiş demektir. Bilişim Sektörünü seçtiyse, kendini geliştirmeye açık olması gerekir. Çünkü 3-4 ayda bir yeni ve üst model bir bilgisayarın çıktığı, 2 yılda bir yeni işletim sistemi (Windows Vista [2007] – Windows 7 [2009], Windows 8 [2012] ) paket programların yeni sürümleri (Adobe CS 3- CS 4-CS 5-CS 6 gibi), programlama dillerinin gelişmiş sürümlerinin çıktığı bir dönemdeyiz. Teknolojiye yetişmek lazım.

Özel sektörün ( işverenlerin) sorumluluğunda ise yetenekleri kullanmak ve önlerini açmak var. Bilişim eğitimi tamamen özel sektör ile bağlı bir eğitim branşı. Sebebi ise öğretmeye çalıştığımız programları özel sektörün yayınlıyor olması.

Sonuç olarak;

Anadolu Üniversitelerindeki öğrencilerimizin okulda öğrendiklerinin sektörde nasıl kullanacaklarını tam anlamıyla yaşayamadıklarınız görebiliyoruz. Büyük balık diye bir söz var ya, büyük açıyı, büyük balığı öğrencilerin görme imkanları burada daha kısıtlı. Bir de çok hevesli öğrenciler var, bu öğrencileri kaybetmeden bilgileri üzerine çalışabilecekleri yerde çalışmaları daha doğru. Hocalar iş hayatını az buçuk öğrenmeleri amacıyla projeler veriyorlar ama projeleri büyük çaplı göremeyince hedeflenen düzeydeki amacımıza ulaşamıyoruz. Mezun olduktan sonra muhasebe bölümlerinde çalışan bilgisayar programcılığı mezunları var. Bunun yerine kendi sektörlerini tanımalarını ve orada iş yapabileceklerini göstermek onlarında ilgisi arttıracaktır.. Sinop’ta bilişim teknolojilerine yönelik iş ve staj imkanları büyük şehirdeki ile kıyaslanamaz bile. melek-isveren

Bu sebeple, uzaktan çalışabilecekleri ve ya yaz stajı dönemlerinde kendi sektörlerinde çalışabilecekleri Melek İşverenlere ihtiyaç var.

Ya da ben böyle düşünüyorum. Bir eğitimci olarak amacımız öğrencilerimizi daha iyi yetiştirmek değil mi?

Bu konudaki yorum ve düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim, hatalı, yanlış, eksik ve ya fazla olan kısımları da belirtirseniz sevinirim. :)

Bilişimli Günler!

Yeni Bir İş

Yeni bir aşk yeni bir işakademikBirimler
Yine gülecek bir neden lazım
Yeni bir haber yeni bir kader
Bunlar için bana şans lazım
Yeni bir duruş yeni dokunuş
Tek tek keşfetmem lazım
Yeni bir hayat gerisi bayat
Kendime yeni bir ben lazım

Uzun bir aradan sonra Sertap Erener – Kendime yeni bir ben lazım ile giriş yapalım. 2 yıl süren KPSS maratonu ve ücretli öğretmenlik serüvenim son bulmuş ve bu süreç yine bana çok deneyim ve bilgi kazandırmış bulunmaktadır. KPSS yanında boş geçmediğim ALES sonucunda aldığım puan kendini hatırlattı ve Yeni bir iş kısmında etkili oldu. Sonuçta şu anda Sinop Üniversitesi’ne bağlı bir yüksek okulda Öğretim Görevlisiyim.  Yeni bir iş aslında bana hayalimdeki iş oldu. Üniversitede çalışmak ya da bilişim teknolojilerinde daha ayrıntılı konularda ders verebilecek olmak benim için çok değerliydi.

Ne diyelim, Hayırlı Olsun :) Sanırım ilerleyen zamanlarda blogum daha aktif olacak, çeşitli sınav soruları-sunumlar-çalışmalar yayınlamayı düşünüyorum. Umarım yararlı olur.