Yanlış bilinenlerden birisi daha bugünlerde kafamı kurcalamaya başladı.
Soru:Sosyal medya çocuklar için zararlı mı?
Cevap : Hayır zararlı değil.
Soru: O zaman neden faydalanamıyoruz?
Cevap : Çünkü Biz onu zararlı yapıyoruz.
Gelişen internet dünyasını yakalayabilmek mümkün değil. Her geçen gün yeni bir şey katılıyor hayatımıza. Gelişen ama geliştikçe de önlem alınması gereken .
Okulda öğrencilerimin Facebook hesapları olduğunu öğrendiğim gün başka bir şey daha öğrendim. Tanımadıkları insanları arkadaş listelerine ekledikleri. Mesela ünlü bir kişinin sahte hesabı gibi. Bunun ne gibi zararlar ortaya çıkaracağını daha önce burada anlatmıştım.
Şimdi ise başka bir yönünden bahsedeceğim. Facebook’daki gruplar ve yazılar.
Çocukların katıldıkları bir çok grup var. Özellikle ilköğretim 2.kademe öğrencilerinin çevrelerinden çok etkilendiği dönemlerde, Facebook’daki gruplardan etkilenmemeleri de elde değil.
Bu gruplardaki yazılar ilk gördüğünüzde çok zararsız ve hatta siz de okuduğunuzda komik gelecek. Ama onlar açısından baktığımızda, gelişimlerini ve sosyal davranışlarını olumsuz yönde etkileyecek. O yazıları bir yaşam şekli olarak görecekler. Ne tür yazılardan mı bahsediyorum?
- Bu Matematik Bizi Öldürüyor Hocam
- Senelerdir okula gdip gelirim bir allahn kuluda cikip aga sen napyn kendne gel dmdi
- Derste uyumak bir sanattır.. :)
- Tıp okuyacak birisine neden coğrafya dersi verilir ki?
Hastayı kaybettik ama üzülmeyin dağlar denize paralel. :) - Okula Alerjim Var Hocam xD
- Acaba ders çalışsam mi ?
A) Hayır
B) A
C) B
D) C
E) D - Hocam 90 Puanı Nerden Kırdınız? ;D
- Bizde bilirdik taktir , teşekkür almayı
Maksat ağaçlar kesilmesin ♥ :D - Okulda :
(-.-) (-.-) (-.-) (-.-) (-.-) (-.-) (-.-) (-.-)
Sınavı Duyunca:
(O.O) (O.O) (O.O) (O.O) (O.O) (O.O)
Sınav Sırasında:
(←.←) (→.→) (←.←) (→.→) (←.←) (→.→)
Hoca Gelirken:
(↓.↓) (↓.↓) (↓.↓) (↓.↓) (↓.↓)
Sınavın Sonunda :
(͡๏̯͡๏) (͡๏̯͡๏) (͡๏̯͡๏) (͡๏̯͡๏) (͡๏̯͡๏) (͡๏̯͡๏) (͡๏̯͡๏) - Boşuna Uğraşmayın..! ~Ana Sütüyle Adam Olmayan, İnek Sütüyle Hiçbişey Olamaz Arkadaş..!!! :))
Bunları okuduk bize komik geldi ve geçtik. Çünkü biz yetişkin insanlarız. Ahlaki ve vicdani gelişimini büyük ölçüde tamamlamış, doğru ve yanlışı ayırt edebilen insanlarız.
Ama vicdan ve ahlak gelişimleri üzerinde gelişim dönemlerinde olan, çevrenin etkisini daha önemli olduğu bu dönemde bunları okuyan çocuklarımıza okulun, mesleklerin, sınavların, kitapların kötü olmadığını nasıl anlatacağız? Veli ve öğretmenler olarak bizi dinleyecekler mi? Tabii ki hayır. Burada bir zoraki kültürleme söz konusu. Reklamlar gibi düşünün. Reklamları izlediğinizde o şeyi almak istersiniz. Bir çocuğun da her gün girip 2-3 saat geçirdiği Facebook ana sayfasının bu yazılarla kaplı olduğunu düşünün.
Veliler öğretmenlere artık bu sorunlarla gelmeye başladı. Okulu sevmiyor, sınavları sevmiyor, ders çalışmıyor. Sonraki sonuç bu;
Yukarıdaki video Türkiye’de çekilmiş değil. Ama gidişatımızda bunu göstermiyor değil.
Şurada bir ayrım var dikkat etmemiz gereken. Evet çocuklarımız oyun da oynayacak, sosyal medya da kullanacak. Facebook’da da eğlence olacak ama bu türlüsü değil. Oyunlara karşı değilim, aşırılığına karşıyım. Okulla ilgili şakalara karşı değilim, bunların ciddiye alınmasına karşıyım.
Burada önemli olan bu yazıları görmeleri değil, gördükleri zaman doğru ve yanlışı ayırt edebilmeleri, şaka ile gerçeği ayırt edebilmeleri. Bize öğretmen ve velilere düşen görevler, onları incitmeden bu ayrımı ve sonuçlarını onlara anlatabilmek.
Çok ciddi bir noktadayız. Geleceğimizi şekillendirdiğimiz bir noktada çocuklara interneti yasaklayarak hiç bir şey kazanamayız. Sadece doğru kullanmayı öğretebiliriz.
Yapabileceğimiz şeylerden birisi ise özellikle Facebook’da böyle bir içeriği gördüğümüzde içeriği şikayet etmek, grubu şikayet etmek ya da spam olarak bildirmek.