Blogger Tricks

30 Ekim 2011 Pazar

Kırmızı Başlıklı Kız İnternette

Küçükken çocuklara yabancılarla konuşmaması ya da onlardan bir şey almaması gerektiğini öğretiriz. Ve bunu bir örnek olayla desteklememiz gerekir. İlk örnek hikayemiz tabii ki Kırmızı Başlıklı Kız.
Günümüzde Teknoloji gibi hem yararlı hem de kendimizi korumamız gereken bir devle karşı karşıyayız. İnternette çocuklarımızın güvenliğini hiç düşündük mü? Kötü kurtlarla tanışırsalar ya?

Bilişim Güvenliği konusunda veliler ve öğretmenler olarak yapmamız gereken çok fazla şey var.
Bilişim teknolojileri dersleri İlköğretim 1.kademe kaldırıldığı, 2. kademe de seçmeli hale geldiği için biz öğrencileri yeteri kadar bilgilendiremiyoruz. Siz bir büyük olarak lütfen buradaki uyarılarımızı dikkate alınız.
  1. Öncelikli olarak çocuklarımızın hangi sitelere girip çıktığını bilelim.
  2. Çocuklarla anlaşma/sözleşme imzalayalım. Bu sözleşmede günde/haftada kaç saat internet kullanabilecekleri konusunda anlaşalım.
  3. Bu imzaladığımız anlaşmanın bir kopyasını bilgisayarın yakınlarında görülebilecek bir yere asalım.
  4. 13 yaşından küçük de olsalar Facebook’a üye oluyorlar. Facebook’daki gizlilik ayarlarını doğru yaptıklarından, profillerinin sadece arkadaşlarına açık olduğundan emin olalım.
  5. Facebook,Twitter gibi sosyal ağlara üye iseler hangi bilgileri sosyal medya siteleri üzerinde paylaşabilecekleri konusunda bilgilendirelim.
  6. İnternette yabancılarla konuşmamaları gerektiğini de imzaladığımız sözleşmeye ekleyelim.
  7. Eğer internette birisi çocuğu rahatsız ederse, öncelikle ailesine ya da öğretmenlerine bilgi vermesini söyleyiniz. Ailesine durumu haber vermeden engellememesini önemle sözleşmenizde belirtiniz.

  8. İnternette karşılaşabileceği zararlar hakkında arkadaşça, ne yaparsa nasıl bir sonuç getirir şeklinde anlatarak çocuklarınızı bilgilendiriniz. Zorlama ya da kuralcı olmayın.
  9. İnternette kişisel bilgilere yer vermemelerini, her siteye güvenmemeleri gerektiğinden bahsediniz.
  10. Şifrelerini arkadaşları dahi olsa kimseyle paylaşmamalarını söyleyiniz. Sadece aileler şifreleri bilmeliler.
Bilişim Güvenliği, internette güvenlik çok önemli bir konudur. Çocuklarımızı nasıl sokaktaki kötü kurttan korunması için bilgi veriyorsak, aynı şekilde evimizdeki sanal dünyada karşılaşabileceği kötü kurtlardan da korumalıyız.
Ama şunu unutmayalım ki; bilgisayar ve internet zararlı değildir. Nasıl çocuklar kütüphaneye okula gidiyorsa, ev dışındaki dünyanın yararları kadar zararları da varsa. İnternet evdeki kütüphanemiz, iletişimimiz, ödevlerimiz, derslerimiz, ve daha aklınıza gelen kendimizi geliştirebileceğimiz her alan…
Çocuklarımıza Doğru İnternet Kullanımı’nı öğretmeliyiz. Biz, okulda Bilişim Teknolojileri dersleri olmadığı için öğretemiyoruz. Lütfen siz öğretiniz.

1 yorum :

İyi ki facebook um yok :)

Yorum Gönder