Blogger Tricks

21 Mart 2010 Pazar

Graflar (Graphs) & Kavram haritaları akraba mı?

Bir Eğitimci aynı zamanda bilgisayarcı olursa bir de üstüne yapay zeka dersi alırsa sonuç bu oluyor işte! (olumlu aktarma) Bilgisayar & eğitim karşılaştırmaları üzerine 2. yazım bu.

Graflar, (Graph Teory, Çizgeler)  ve Kavram haritaları şekil itibari ile birbirlerine çok grafbenzerler.

Graf, bir olay veya problemin düğüm ve çizgiler kullanılarak gösterilen ifade şeklidir; bir çok problemin bilgisayar ortamında modellenmesinde kullanılır. En basitinden şehirlerin birbirlerine olan karayolu bağlantıları, internet üzerindeki ağların birbirine bağlantısı bir grafla gösterilebilir.

kavram-haritalari

 

Kavram Haritaları; Eğitimde kavramlar arasındaki ilişkileri şematize ederek, bilgilerin zihinde somut ve görsel olarak düzenlenmesinde, anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlamada, ana ve alt kavramlar arasındaki ilişkileri görmekte kullanılır.

 

 

Ne kadar geçmişleri farklıda olsa aslında benzer işlevleri farklı zeka tipleri üzerinde kullanıyorlar.

Şimdi burada bu iki farklı yapının ortak tek noktaları şekilleri mi?

Hayır, değil!

Graflarda, bilgisayara bir şeyleri daha doğru yani bilgisayarın anlayabileceği ve çözebileceği bir yöntem ile anlatıyoruz, Kavram haritalarında insanda anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlama amacıyla bu öğretim tekniğini kullanıyoruz. Sanırım anlatmak istediğim noktayı yakaladınız.

Graflar ile çözebileceğimiz problemler;

  • Bir kimya problemindeki zincir yapısı
  • Havacılıkta ve denizcilikte rota politikaları
  • Bilgisayar ağlarında paketlerin yönlendirilmesi
  • Şehrin yol haritası
  • İçme suyu alt yapısı
  • Elektrik hatları

Bir öğretmen Kavram Haritaları’nı eğer konu anlatımı sonunda öğrencilerin hazırlamasını isterse, değerlendirme amaçlı kullanmış olur. Öğretmen kendisi hazırlarsa öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyi artar ve öğrencilerin konu bütününü görmeleri daha kolaylaşır. Ayrıca kavram haritaları sayısal tabanlı derslerde kullanılırlar.

Not: Kendi benzetmelerim olup, ciddi bir araştırma değildir, bu nedenle akademik bir değeri yoktur. Konuları özümseme ve aynı anda farklı (çok farklı alanlara) çalışmanın sonucunda, bilgiler arasında benzetme yapılarak, eğitim sınavlarında yapay zeka, yapay zeka sınavında eğitim bilgilerini yazmamak (yazarsam da sebebini önceden söylemiş olmak) amacıyla yazılmış yazılardan birisidir.

Technorati Etiketleri: ,

0 yorum :

Yorum Gönder