Blogger Tricks

10 Temmuz 2009 Cuma

BBBÖ Koordinasyon Toplantısı

Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Koordinasyon Toplantısı 7-8 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Bende BBBÖ eğitmeni olarak oradaydım. 2 gün boyunca emeği geçen Habitat için Gençlik Derneği çalışanları’na ilk gün bizi misafir eden İstanbul Microft Ofis’e teşekkürler…

http://www.habitaticingenclik.org.tr/news.asp?id=57 linkinde programı görebilirsiniz.

Bir eğitmen olarak toplantıda gözlemlediklerimi kısaca aktarmaya çalışayım. Bir hatam olursa kusura bakmayın.

İlk günkü programda Microsoft’tan Cemal Akyel ilk konuşmayı yaptı. Konuşmasına Web 2.0 ve bunu Dünya 2.0 şeklinde yazarak konuşmasına başladı ve her kurumun kendisini güncellemesini söyledi.  Sonra BMKP den gelen konuşmacı UNDP 2.0 dedi ilk konuşmaya ithafen. Sezai Bey o zaman HABİTAT 3.0 da dedi. BBBÖ projesinin 3. aşamasına geçildiğini belirtmek istercesine.  Sonra Turksattan gelen konuşmacı DEVLET 2.0 dedi. Turkiye.gov.tr sitesini anlatırken. Yani e-devlet uygulamalarını 2.0 olarak değerlendirdi. Toplantıda en çok güldüğümüz konu bu oldu, herkes kendine göre bir şekilde sürüm numaraları verdi. Özel sektör, kamu kuruluşları ve Sivil toplum örgütleri bu projede birlikte çalışmaktan çok mutlu olduklarını söylediler. Proje Koordinatörümüz Başak Hanım BBBÖ projesinin şu ana kadar neler yaptığını anlattı.

Nuri Çankaya Windows 7 yi anlattı. Daron Yöndem BBBÖ aşkı diye başladı. Kendi başarı hikayesini ve çalışmanın önemini ve sevdiğin işi yapmanın nasıl bişey olduğunu anlattı.

2. gün daha çok eğitmenlerin fikirlerini almak ile geçti. TEGV’den gelen yetkililer ile projenin TEGV ile olan protokolünü konuştuk.

Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı ile Meslek Lisesi Memleket Meselesi ve BBBÖ’yü konuştuk.

Son olarak eğitmenlerimizi ve BBBÖ’yü konuştuk ve toplantıyı sonlandırdık.

Çok güzel bir atmosferdi. Güzel ve verimli bir toplantyıdı.

Ayrıca; 2005 yılında Birleşmiş Milletler, 2007 yılında Microsoft tarafından en iyi uygulama örneği olarak gösterilen Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor projesi geçen yıl Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa e-Katılım Ödülleri, bu yıl ise Birleşmiş Milletler Dünya Gençlik Ödülleri çerçevesinde ödüllendirildi.

Biz eğitmenler olarak üzerimize düşen sosyal sorumluluğumuzu bu proje aracılığıyla geliştiriyoruz. Bilgilerimizi bilmeyen insanlarla hiç bir karşılık beklemeden paylaşıyoruz. Peki siz kendi üzerinize düşen sosyal sorumluluğunuzu gerçekleştiriyor musunuz?

3 yorum :

bence bbö değilde bbmö olmalı bu, çünkü bilgisayar değil microsoft ve ürünleri öğretiliyor "bilgisayar bu" denilerek, elbette güzel ve yararlı bir oluşum(her ne kadar arkaplandakilerin gerçek amaçları bilinmesede), insanlara teknolojiyi tanıtıyor, ama bana saçma gelen hiçbir ücret almadan öğretilen şeyin bir dünya para karşılığı satın alınması... biz insanlara bir şeyler öğreteceğiz karşılık almadan, ama microsoft bir dünya para alacak, amerikan pragmatizminin apaçık örneği... bildiğim kadarıyla bbö öğreticisi olacak olanlara eğitim verenler para alıyor sadece, tabi herkes de öğretici olmuyor o da ayrı...

Şöyle bir şey var. Projenin ortaklarından birisinin Microsoft olması;
Bilgisayar öğretmeni olduğum için biliyorum. Okullarda da MS ürünleri gösterilmesi;
Biz üniversitede bile MS ürünleri öğreniyor olmamız MS ürünlerinde bu eğitimlerde öğretiliyor olması kadar doğal...

BBBÖ eğitmenler ve master eğitmenler gönüllü olarak çalıyorlar. Master eğitmenler, BBBÖ eğitmeni yetiştirebilirler...

Ayrıca bu projeye Microsoft yazılım desteği sağlıyor. Biz bu proje için uygun bulduğumuz her labı kullanabiliyoruz. eğer oradaki bilgisayarlarda Office yoksa bu desteği Microsoft sağlıyor.

BBBÖ projesinde bir eksiklik ya da yanlışlık görmüyorum. Burada önemli olan Bilgisayar Okuryazarı sayısını artırmak.

Ayrıca bilgisayar bilmeyen kalmayacak projesinin de ortaklarından birisi vodafone vakfı. Ama o projenini eğitimlerinde MS ürünleri eğitimi veriliyor.

Teknolojiyi büyük oranda üreten MS ve kendi ürettiği teknolojiyi öğretmeye çalışması bana çok normal geliyor.

Hmmm. Sayın Geek :) Microsoft yerine Sun firması sponsor olsaydı ozmanda onun teknolojisi yaygınlaştırılmaya çalışılacaktı. Bu kaçınılmaz... Bilgisayar bilimcisi gibi düşündüğünde platform ayrımı yapmadan karar verebilirsin. Sen de eğitmen ol ;) MS Ofisi dersi verdin misal son derslerinde de OpenOfice öğret !! Ya da araya linux sıkıştır... Önemli olan toplumda bilgisayar kullanıcı sayısı ve niteliği artsın.Üretken bi toplum için bi yerden başlamak lazım sonuçta.

Yorum Gönder