Blogger Tricks

11 Haziran 2013 Salı

Bilgisayar Destekli Sunumdan Anladığımız Nedir?

egitim-teknolojisiICITS 2013 geçtiğimiz günlerde Erzurum Atatürk Üniversitesinde düzenlendi. Çok değerli katılımcıların olduğu sempozyuma bende çok katılmayı isterdim ama maalesef zaman uymadı. Bu yüzden bildiri özetlerini okuyarak araştırmalar hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum. Bu yazımda okuduğum özetler içerisinde aklıma takılan bazı sorular ile ilgili inceleme yazmaya karar verdim. Özetlere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Tablo incelendiğinde öğretmen adaylarının %61’i bir ders sunumu hazırlamada kendilerini orta düzeyde yeterli görürken, %22,8’i ise kendilerini çok miktarda yeterli gördüğünü belirtmiştir. Öğretmen adaylarının %12’lik az bir kısmı ise kendini bu konuda tam olarak yeterli görmemiştir.

Yukarıdaki alıntı bir branşın öğretmen adaylarının bilgisayar destekli ders sunumları hakkında görüşleri üzerine. Bu sonuca göre (tabii ki araştırmanın tamamını göremediğimiz için sonuç üzerinden tartışma yapmak istiyorum) kendilerini yeterli gören adaylar neye göre yeterli görüyor? Sadece powerpoint slaytlar hazırlamada mı? Yoksa bu ders sunumlarının içerisinde hazırlanmış animasyonlarda var mı?

Yapılan bir çok araştırmada Öğretmen adayları veya biraz daha genellersek insanlar kendilerini teknoloji üzerinde (veya bilgisayar destekli herhangi bir şey hazırlama da) yeterli olduklarını düşünüyorlar. Ama bu konular ile ilgili bir sınav yapsak, aynı sonuçların çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü biz, ders sunumlarını hala sadece powerpoint sunumlarından ibaret görüyoruz. Bu powerpoint sunumları ise  bol yazının olduğu, dikkat çekici öğelerin az olduğu, öğretmen ve öğretmen adaylarının büyük oranda sunumda yazanları okuyarak dersi sunduğu “bilgisayar destekli” sunumlar.

Bilgisyar Destekli Ders Sunumları dediğimizde bu konunun içine animasyonlar, konu ile alakalı videolar, simülasyonlar da giriyor. Kaç öğretmen adayı simülasyon, animasyon hazırlayabiliyor? Kaç öğretmen andoid telefonlar için eğitsel yazılım hazırlayabiliyor?

Teknolojiden anladığımız evren kısıtlı olmamalı. Daha iyi bilgisayar destekli materyaller hazırlanabilmeli ve özellike eğitimciler bunun farkında olmalı.

Not: Yazı basit bir tartışma örneğidir. Farklı bir amaç için yazılmamış ve ya hazırlanmamıştır.

0 yorum :

Yorum Gönder