ÇOCUKLARA KOD (PROGRAMLAMA) ÖĞRETMEK IÇIN 4 ARAÇ

Dünyamız daha çok teknoloji odaklı hale geldikçe; artık çocuklarımıza bilgisayar kullanmasından çok, bilgisayarı, programları ve oynadıkları oyunları kendi kendilerine nasıl inşa edeceğini öğretmeliyiz...

BILIŞIM TEKNOLOJILERI DERSI VE ÖĞRETMENLERI HAKKINDA YANLIŞ BILINENLER

Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak (henüz atanamadım) söylemek istediklerimin tümüdür...

WINDOWS MOBILE 6.1, WINDOWS 7, .NET FRAMEWORK

Yine bir merak üzerine yola çıktım...

BIRAZ RENKLERLE UĞRAŞALIM : CROSS-PROGRESSING

Elimden geldiğince Paint.net ile cross-progressing yapmaya çalışacağım. Birlikte izleyelim bakalım nasıl bir sonuç çıkacak...

Blogger Tricks

21 Mart 2010 Pazar

Graflar (Graphs) & Kavram haritaları akraba mı?

Bir Eğitimci aynı zamanda bilgisayarcı olursa bir de üstüne yapay zeka dersi alırsa sonuç bu oluyor işte! (olumlu aktarma) Bilgisayar & eğitim karşılaştırmaları üzerine 2. yazım bu.

Graflar, (Graph Teory, Çizgeler)  ve Kavram haritaları şekil itibari ile birbirlerine çok grafbenzerler.

Graf, bir olay veya problemin düğüm ve çizgiler kullanılarak gösterilen ifade şeklidir; bir çok problemin bilgisayar ortamında modellenmesinde kullanılır. En basitinden şehirlerin birbirlerine olan karayolu bağlantıları, internet üzerindeki ağların birbirine bağlantısı bir grafla gösterilebilir.

kavram-haritalari

 

Kavram Haritaları; Eğitimde kavramlar arasındaki ilişkileri şematize ederek, bilgilerin zihinde somut ve görsel olarak düzenlenmesinde, anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlamada, ana ve alt kavramlar arasındaki ilişkileri görmekte kullanılır.

 

 

Ne kadar geçmişleri farklıda olsa aslında benzer işlevleri farklı zeka tipleri üzerinde kullanıyorlar.

Şimdi burada bu iki farklı yapının ortak tek noktaları şekilleri mi?

Hayır, değil!

Graflarda, bilgisayara bir şeyleri daha doğru yani bilgisayarın anlayabileceği ve çözebileceği bir yöntem ile anlatıyoruz, Kavram haritalarında insanda anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlama amacıyla bu öğretim tekniğini kullanıyoruz. Sanırım anlatmak istediğim noktayı yakaladınız.

Graflar ile çözebileceğimiz problemler;

  • Bir kimya problemindeki zincir yapısı
  • Havacılıkta ve denizcilikte rota politikaları
  • Bilgisayar ağlarında paketlerin yönlendirilmesi
  • Şehrin yol haritası
  • İçme suyu alt yapısı
  • Elektrik hatları

Bir öğretmen Kavram Haritaları’nı eğer konu anlatımı sonunda öğrencilerin hazırlamasını isterse, değerlendirme amaçlı kullanmış olur. Öğretmen kendisi hazırlarsa öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyi artar ve öğrencilerin konu bütününü görmeleri daha kolaylaşır. Ayrıca kavram haritaları sayısal tabanlı derslerde kullanılırlar.

Not: Kendi benzetmelerim olup, ciddi bir araştırma değildir, bu nedenle akademik bir değeri yoktur. Konuları özümseme ve aynı anda farklı (çok farklı alanlara) çalışmanın sonucunda, bilgiler arasında benzetme yapılarak, eğitim sınavlarında yapay zeka, yapay zeka sınavında eğitim bilgilerini yazmamak (yazarsam da sebebini önceden söylemiş olmak) amacıyla yazılmış yazılardan birisidir.

Technorati Etiketleri: ,

Proje/odev nasıl yapılır? (taslak çizimleri)

Projelerinde ve ödevlerinde böyle farklı programları kullanmayı sevenlere gelsin bu yazı…

Proje tabanlı eğitim sistemimiz sebebiyle, üniversitede 2.sınıftan beri, her dönem en az 2 farklı proje hazırlıyoruz. Bu projeleri şimdiye kadar hiç belli bir düzende yapmadık, sınavdan son gün önce, proje teslim tarihinden 1-3 gün önce sabahlayarak, programsız, yada 1 ayda az az yapılan projeler…

Tabi 2-3 yıl süren bu programsızlık, son sınıfta yapacağımız biraz daha değerli projelerde işe yaramıyor.

Bu günlerdeki proje temellerindeki gözdelerimiz web sayfaları. Çeşitli içeriklere sahipler ve biraz ayrıntıları var, yani 3 gün ile bitirebileceğimiz tipten değil. Neresinden başlayacağız diyen bir çok arkadaşım vardı işte buradan başlayacağız;

Projenin alt ve üst yapısı belirlendikten sonra;

Öncelikle sitemizin içeriğine göre veriler belirlemek, devamında veritabanı şemasını çizmek ve bağlantıları yapmak, ve bunu gözden geçirmek var. Bu aşama genelde çok uzun sürmez, proje yapıyoruz sonuçta istediğimiz verilerimiz bellidir.

Bu noktadan sonra biz genelde hayal ettiğimiz tasarımı direk tasarım programı yasa css ile çizmeye çalışırız. Ne bir taslak, ne bir çizim, kalemi elimize almadan, neyi nereye koyacağımıza karar vermeden hazırlanan bir masterpage, sonra uymayan sayfalar üzerinde tekrar tekrar uğraşılan masterpage, bozulan masterpage, üzülen masterpage…

Aslında tasarıma karar vermeden önce hangi formları kullanacağımıza, hangi sayfaların ne amacı olacağına karar versek, sitenin bir iskeletini çizsek de sonra kodlamaya başlasak olmaz mı? (yok olmaz, o projeyi böyle yaparsak bizi sinir etmez, projeyi yaparken bizi özellikle çileden çıkarması lazım)

Taslak çizimlerinin neden önemli olduğunu anlattığıma göre bu noktada yardımcı olacağını düşündüğüm Expression Blend 3 ile beraber gelen özelliklerden biri SketchFlow.

Buradaki linkte Daron Hocam farklı durumlar (asıl kullanım nedenleri) için kullanımını anlatmış;

Neredeyse her tür yazılım projesinde prototip geliştirmek çoğu zaman başvurduğumuz bir süreç oluyor. Bazen bu prototipleri sadece yapacağımız projenin fizibilitesini ölçmek amacı ile geliştirsek de bazen de amacımız müşterimize gelecekte elde edeceği ürünü kabaca göstermek de olabiliyor. İşin en sıkıcı tarafı ise çoğu zaman bu prototiplerin teklif aşamasında kullanılması nedeniyle aslında kuyuya atılan bir taştan farklı olmamaları. Yani prototipiniz karşılığında eğer hedef projeyi teklifiniz ile alamazsanız hiçbir ücret alamayabilirsiniz. Sektörde karşılaşabileceğiniz farklı senaryolara değinmek yerine işin biraz daha teknik kısmına geçip bu süreçlerde işimizi kolaylaştırmak adına neler yapabiliriz ve bu çerçevede Expression Blend bize nasıl yardımcı olabilir sorularına cevap vereceğiz.

Bu da Silverlight Team Blog’dan bir video.

Ve bir kaç örnek resim;

sketchflow WLW-SketchFlowRocks_AE4E-image_6

 

 

 

 

G2SketchflowSample

 

 

 

Programı Blend’den ayrı kuramıyoruz, çünkü o Blend’le bir bütün. Bu sebeble Dreamspark’tan Expression Studio’yu indirebileceğiniz gibi şuradan da indirebilirsiniz.

 

Biz kim miyiz? YazılımciyizBiz.com

http://www.yazilimciyizbiz.com/

http://www.yazilimciyizbiz.com/Zaten adından da anlaşılacağı üzere: Microsoft teknolojilerini kullanan yazılımcılar bir anlamda ihtiyaçlarının çözümlerini anlatan bir site. Ve bu konuda size yardımcı olacak 2 yazılımcı var, Emre ve Burak…

Facebook | Twitter

Yazılımciyizbiz'.com’u bir de onlardan dinleyelim;

Merhaba,
Öncelikle tanışalım mı? Biz Burak ve Emre; sizlerin de parçası olduğunuz geniş yazılım geliştirme dünyasında sizlerle birlikte olacağız. Yazılım geliştiricilerin iş ihtiyaçları gözetilerek oluşturulan www.yazilimciyizbiz.com sitesinde, sizlere uzun soluklu bir birliktelik için buradayız; bu yolculukta sizin rehberiniz olacağız.
YazılımcıyızBiz’de neler bulacaksınız?
• Teknolojideki gelişmeleri ve güncel kalabilmek için ihtiyaç duyacağınız bilgileri,
• Eğitim ve kaynakları,
• İhtiyaçlarınıza uygun programlarla ilgili bilgi ve başvuru olanaklarını,
• Gündemdeki konularla ilgili son haber ve yenilikleri,
• Çevrimiçi aktiviteleri,
bizim rehberliğimizde, sitemizde takip edebileceksiniz.
Bizi izlemeye devam edin, görüşmek üzere…


YazılımcıyızBiz

Bu arada siteye ilk girdiğinizde sağ sütundaki logoların her birinde konunun MVP’sinin bir videosu var. Onları özellikle izlemenizi tavsiye ederim.

12 Mart 2010 Cuma

Bıraktıklarım…

Heyecanla başladığım üniversite hayatımın sonuna yaklaşırken, geride bıraktıklarımla Güzel bir üniversite yaşamı geçirdiğimi düşünüyorum.

Bu yıl daha hareketli başlamıştım ama bir kısmını artık alt sınıflara devretmenin vakti geldiğini düşünerek, bazılarını bıraktım.

Öncelikle part-time olarak çalıştığım Uzaktan Eğitim Merkezi’nden ayrıldım. Çalıştığım sürece kazandıklarım;

Uzaktan eğitim sistemi, aynı anda binlerce öğrenciye internet üzerinden ulaşılabilen, DSCN0930 ama çok kişiye birden ulaşıyor olmanın da zorlukları olan, ağır bir sorumluluk getiren bir sistem. Bu sistem bir süre görev almış olmak çok büyük katkı sağladı. Hem proje yönetimi açısından hem de eğitim&bilgisayar birlikte aynı ortamda olmasından dolayı. Bir bilgisayarcı olduğum kadar bir eğitimciyim. Bunu orada bir kez daha hissettim.

Bir sonraki ayrılık BÖTE Konsey oldu. Bu yıl Kulübümü temsilen katılacaktım ama DSCN0604artık bu tip organizasyonlarda alt sınıfların deneyim kazanması gerektiğine karar vererek, Bu  işlemini de onlara devrettim. Geçen yıl BÖTE Kurultayı sonunda Üniversite temsilcileri ile toplandığımızda çok güzel fikirler ortaya atılmıştı. Bu yıl toplanacak olan Konsey’inde bu fikirleri geliştirerek bölümümüz adına güzel sonuçlar alacağından eminim.

Ve şimdilik son ayrılığım ise Kulüp oluyor. Büyük bir heyecan ve istekle kurduğumuz DSCN0539 OMU Bilgisayar ve Teknoloji Kulübü Başkanlığı’nı da üniversite kulüplerinin resmi seçim dönemine kadar yavaş yavaş devrediyorum. Bu kulübün bana kattığı çok fazla şey oldu. Bu yüzden bu ortamdan kopuyor olmanın verdiği üzüntünün yanı sıra, yeni gelen arkadaşlarıma da (eğer kazandırabildiysem) yeni bakış açıları vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kulüpte yaşadığımız sorunlarımızdan birisi ve en önemlisi olan resmi işlemleri çözmek çok zor olmuştu benim için. Onların bu zorluğu benim kadar yaşamaması için, deneyimleri seçim sürecine kadar aktarmaya çalışacağım ve şu anda hazırlanması süren etkinlikler hariç kulüpteki aktif işlemleri de onlara devrediyorum.

Şimdilik bu kadar. Bu arada OMU Atakum Kampüsü Eğitim Fakültesi’nin bazı bölümleri seneye merkez kampüste olacakmış diye bir söylenti geziyor yine…. Bu Üniversite efsanesinin gerçekleşeceği günü merakla bekliyorum. :)

Bilişimli Günler!!!

2 Mart 2010 Salı

aklıma takıldı…

Uyarı: Yazının belirli bir konusu bulunmamaktadır.

Aklıma takıldı, bu günlerde ne yapıyoruz yazayım dedim. Fark ettim ki en son MSP Toplantısından sonra bir yazı girmemişim. Kendisi 2. toplantımız olup, yine çok güzel geçmişti. Katılamadığım bazı bölümler için ne kadar üzgün olsam da…

Aklıma takıldı, bu günlerde hangi programlar çıkıyor, neler indiriyorum diye, yazayım dedim. Office 2010 çıkacak bu yıl. Beta’sı çıktığı zaman kurmuştum bilgisayarıma. Çok kullanışlı ve rahat bir kullanımı var. Yine burada arada bir anlatacağım güzel özellikler gelmiş.

Aklıma takıldı; Visual Studio 2010’uda yazmadan geçmeyeyim dedim. Ama bu kez ben değil, bu ufaklık anlatsın dedim;

Aklıma takıldı; 2. dönem için kulübünüz ne yapıyor dediler, yazayım dedim. 2.dönem için planlar devam ediyor. Bir süredir üzerinde çalışıyoruz. Etkinlik ayarlıyoruz, bizden kaynaklanmayan sebeplerden iptal oluyor, sonra başka bir şeyler çıkıyor derken, planlar yavaş yavaş son halini alıyor. 2.dönem umarım güzel geçecek.

Tabii ki, yeni dönem de başladı, Lost’un deyişiyle “Beginning of the End”. 4.sınıfın son dönemine de girmiş bulunuyorum. Mezuniyet havası esiyor buralarda…

Aklıma takılmışken 4. Ulusal BÖTE Öğrenci Kurultayı ile ilgili de yazayım. Bu yıl ALES sınavına denk gelmesinden dolayı üniversitemiz 4.sınıfları olarak bu organizasyona katılamıyoruz ve bundan dolayı çok üzgünüz. Ama bizim yerimize ve bizi temsilen alt sınıflardaki arkadaşlarımız katılacaklar. Geçen yıl (3. Kurultay’da) yaşadığımız heyecanı onlara aktarabilmiş olmaktan dolayı çok memnunum.

Bu yazıyı okurken alttaki parçayı dinleyebilirsiniz.


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com