ÇOCUKLARA KOD (PROGRAMLAMA) ÖĞRETMEK IÇIN 4 ARAÇ

Dünyamız daha çok teknoloji odaklı hale geldikçe; artık çocuklarımıza bilgisayar kullanmasından çok, bilgisayarı, programları ve oynadıkları oyunları kendi kendilerine nasıl inşa edeceğini öğretmeliyiz...

BILIŞIM TEKNOLOJILERI DERSI VE ÖĞRETMENLERI HAKKINDA YANLIŞ BILINENLER

Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak (henüz atanamadım) söylemek istediklerimin tümüdür...

WINDOWS MOBILE 6.1, WINDOWS 7, .NET FRAMEWORK

Yine bir merak üzerine yola çıktım...

BIRAZ RENKLERLE UĞRAŞALIM : CROSS-PROGRESSING

Elimden geldiğince Paint.net ile cross-progressing yapmaya çalışacağım. Birlikte izleyelim bakalım nasıl bir sonuç çıkacak...

Blogger Tricks

30 Ağustos 2009 Pazar

Video işleme programları yaptı yapacağını!

Video hazırlama, düzenleme güzel iştir, oyun yapmak kadar zevkli.  Tabii ki programlar sorun çıkarmadıkları sürece…

Kulüp için tanıtım videosu hazırlamaya karar verdim. Başıma gelenler;

Windows 7 de Windows Movie Maker varsayılan olarak gelmiyormuş. Yeni çıkan Windows Live Movie Maker’ı indirdim. Ama Live Movie Makerda eskisindeki timeline (zaman çizelgesini) kaldırmışlar daho doğrusu değiştirmişler. Yeni hali ile ben istediğim gibi saniyelere hakim olamadım, bu sebeple Live Movie Maker’dan vazgeçtim. Aslında eski Movie Maker’ı ne çok severdim.

imageSonra baktım olmuyor, anlaşamadık Live ile, Ulead Video Studio 11 Plus deneme sürümü kurdum. Güzelce resimleri yerleştirip, efektleri ayarladıktan sonra yayınlama aşamasında (rendering) %20 lere geldiğinde

unable to load the library” hatası alıyorum.

Bu sorun geçiş efektlerinden kaynaklanıyormuş. Ben her resim arasına bir efekt koymuştum. Sorun çıkaran efekti bulup değişirdim. Problem kalmadı.

Tabii benim bunu fark etmem 1 saatimi aldı, tek tek hatalı efektleri falan bulmak büyük sabır ister.

Video işleme programları ile genelde iyi anlaşırım ama bu günlerde biraz sinirliler bana sanırım!

28 Ağustos 2009 Cuma

MİM : En sevdiğin şeyler…

Şurada mim nedir dedik, burada ilk mim akımını yaymaya başladık, gün geldi, an geldi, biz de mimlendik. Bu ağı genişleten arkadaşım Nuray’a en içten teşekkürlerimi sunarım. Pagerank’ının yükselmesi dileğiyle. İşte Nuraycığımın Blogu: Bende Ötürü

Gelelim mim konusuna. En sevdiğimiz çeşitli şeyler ve resimleri ile yazmak, çizmek.

Başlayalım o zaman;

En sevdiğim yer : (Kesinlikle Nuray’a katılıyorum) Atakum SAMSUN

samsun15st1 En Sevdiğim aksesuar: Üzerinde düşünmediğim bir konu

image En sevdiğim hayvan: Hayvanları uzaktan severim, bu yüzden ayırt etmem.image En sevdiğim içecek: Kahve+ Bitter Çikolata

image En sevdiğim yemek: Mantı

image En sevdiğim tatlı: Tatlı olsun, bizim olsun.

image En sevdiğim film: (Çok var)

Geleceğe Dönüş

image

Yüzüklerin Efendisi 3lemesi (ayrıca benden en iyi kitap uyarlaması olan film ödülü almıştır)

Matrixneo_matrix Karayip Korsanları 3lemesi

pirates_of_the_caribbean_8 En sevdiğim pc programı: Windows Live Writer, ve Windows Media Player/Winamp/iTunes (bu üçünü hiç ayırmam) ve Flash ve Expression Studio. (Visual Studio ve Paint.NET’i buraya yazmazsam küserler)

image En sevdiğim tv programı: Chuck (Bazen Lost, Bazen Heroes, Arada bir Cold Case, Birde Terminator : The Sarah Connor Chronicles

En sevdiğim renk : Bazen siyah, bazen beyaz, hayatta her renk var ama ayırt etmek doğru mu?

Kaze_Wallpaper_by_ionboy En sevdiğim çizgi film karakteri : SpongeBob SquarePants

612~SpongeBob-SquarePants-Posters Bu mim benden Kadriye’ye gitsin. Özellikle okulun açılmasına kalan günleri saydığı için O’na gitsin. :)

Technorati Etiketleri:

27 Ağustos 2009 Perşembe

Aklıma takıldı: Bugünlerde neler var?

Bugünlerde neler var?

Neler yok ki? Ama bazılarını özellikle yazmak, çizmek istedim.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi web sitesi yenilendi.

image

Ondokuz Mayıs Üniversitesi web sitesi tasarımı yenilendi ama bazı bölümleri daha yenilememişler. Özellikle öğrenci kulüpleri bölümünde yeni kurulan kulüplerin isimleri yazılmamış. Sanırım bunu da tam yenileme bittiğinde düzeltirler.

Üniversite Harçları Açıklandı

image http://tinyurl.com/harc2009

Friendfeed Facebook’un arkadaşlık isteğini kabul etti.

Duymayan kaldıysa diye tekrar yazmak istedim. Facebook, Friendfeed’i satın aldı.

image

Facebook basın Odası açıklaması için Burayı,

FriendFeed Resmi blogunda yapılan açıklamayı görmek için şurayı tıklayınız.

İkisi de çok severek ve aktif olarak kullandığım web 2.0 teknolojisi. Yalnız bir sorum var? Facebook kullanmayan ffçiler, ff kullanmaya devam edecekler mi?

61. EMMY Adayları açıklandı.

 image

TV’nin Oscar'ı olarak da bilinen Emmy ödülleri adayları açıklandı.

Adayları buradan görebilirsiniz.

Aşırı dizi düşkünü olmasam da takip etmeye çalıştığım(!) diziler var. Bu arada CNBC-e’ye yaz döneminde yapılan dizi tekrarları için ve x4 maratonları için teşekkürler…

2009 - 2010 MSP başvuruları başladı

image

30 Ağustos 2009 tarihine kadar MSP programı başvuruları kabul ediliyor. Burada ayrıntılı bilgi varken bana söz söylemek düşmez.

DELL masaüstü ve laptoplar için Windows 7 Sürücülerini duyurdu.

image

Başlık belli, haber belli, link burada!

 

 

Bir Kaç Film Haberi

cem-yilmaz-yahsi-batiCem Yılmaz’ın yeni filmi Yahşi Batı şu anda çekim aşamasında ama set fotoğrafları yayınlandı. Merakla yeni filmi bekliyoruz.

 

 

 

 

Veee bu günleri popüler filmi Twilight Serisi;

  image

Twilight(Alacakaranlık) 1. filmi çok sevildi. Ama azıcık eleştiri yapmak isterim bu noktada. Filmin kitap uyarlaması olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ama kitaptaki bir çok bölümün filme aktarılmamış olması filmi klasik gençlik filmlerinden ileri götürmüyor.

Devam filmi olan Twilight Saga: New Moon 20 Kasım’da gösterime girecek. Bu 2 film arasındaki farklardan birisi yönetmenlerinin farklı olması. Ayrıca 2. filmi, kitaptaki gibi bir sonla değil, senaristin yazdığı yeni bir şekli ile bitireceklermiş. Bu da hoş değil, film uyarlaması yapılıyorsa neden değiştiriyorsunuz olan bir senaryoyu anlamış değilim.

imageBu arada bir not: Bu seri 4+1 şeklinde. Bu 4 kitap serinin esas kızı olan Bella’nın bakışından anlatılıyordu. Bu +1. kitapta ise ilk kitap olan Twilight; serinin esas oğlanı Edward gözünden anlatılıyor. +1. kitabın adı Gece yarısı Güneşi. Serinin yazarı Stephine Mayer; Gece yarısı Güneşi kitabının bir şekilde internete sızmasıyla ilk 12 bölümde yazmayı bırakmıştı. Ama bu günlerde tekrar yazmaya başladığı konusunda duyumlar aldım. Yine küçük bir eleştiri; 4 kitapta Bella tarafından anlatılan bölümde şöyle güzel bir alıntı yapabileceğiniz bir bölüm yoktu. Yani ağırlıklı olarak durum anlatılmıştı. Ama Gece yarısı Güneşi'nde güzel alıntı yapılabilecek bölümler var en azından.

 

image

Ayrıca serinin 3. filmi olan Eclipse’nin çekimlerine başlandı. Ayrıca bazı sebeplerden dolayı 4. filmi çekmeyeceklerdi, ama çekimi yapmaya karar vermişler.

Aklıma gelmişken bir şey daha: Bu yıl filmler konulu bir çok ödül serisinde de bir çok ödül aldı bu film. Ben yapımcı olsam, bende düşünmez 4. filmi çekerim.

Bayağı bir eleştiri ve yorum yaptım sanırım.  Film eleştirisi yapmayı hep sevdim ama şimdiye kadar kelimelere dökmemiştim. Artık eleştirilerim görsel olarak da yer alsınlar.

 

Sanırım bu kadar haber/eleştiri vb. şeyler yeterli.

25 Ağustos 2009 Salı

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi(BÖTE) Mezunlar Derneği

Adsız-1 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi(BÖTE) bölümünü bir çatı altında toplama parolası ile Eskişehir Osman Gazi Üniversitesinde yola çıkmıştık. Bu amaç doğrultusunda BÖTE mezunlar derneğini kurma çalışmalarına başladık. Derneğimizin asıl gayesi 2-3 yıl içerisinde Mühendisler Odası gibi bir Odaya dönüşmektir.

http://www.facebook.com/group.php?gid=87974117851

Bu yazıyı kurultaydan döndükten sonra yazmalıydım belki ama bugüneymiş.

BÖTE kurultayda, üniversite temsilcileri ile bu yönde bir karar almıştık. BÖTE’nin iletişimi ve ilerlemesi için çok doğru ve yerinde bir karar. Daha 3. kurultayda, BÖTElilerin bir araya gelmesinin 3. yılında, daha geciktirmeden böyle bir girişimde bulunmak beni çok sevindirdi.

Yukarıdaki Facebook grubumuza katılamayı ve Böteli arkadaşlarınızı davet etmeyi unutmayın! 

18 Ağustos 2009 Salı

Windows 7 insanı nasıl tavlayacağını biliyor!

Windows 7 kullanıcıyı nasıl tavlayacağını biliyor.

Başta tereddüt ettim kurup kurmamak konusunda. Sonra RC sürümünün DVD’si elime geçti. Sanal makine ile kurmayı denedim onu. Vista kabullenemedi Windows 7’yi. Zaten bilgisayarımın donanımı üst seviye değil! (O bir Dell Inspiron 6400)

BBBÖ Koordinasyon toplantısında Windows 7 ile ilgili yapılan sunumda hoş gözüktü gözüme. Kurdum Windows 7’yi sanal makine üzerinde. Vista bunu duyar duymaz anında kıskandı. Kıskandı, çünkü ben ısrarla XP’ye dönmüyor Vista kullanıyorum, yine aynısı olacak dedi. Benim Dell(i) Aero özelliğini desteklemiyordu ama ben Vista kullanıyordum.

Vista; Windows 7 kuracağımı duyduğu gün hasetinden vistanın kurulum DVD’si kırıldı.

Win7’nini ilk küçük çekici kısmı (kurulumun kolay olması dışında) baştaki Windows logosunun efektli gelişi. (Bunu daha önce yapmalılardı; çok hoş olmuş.)


İlk bakışta kazanılan güzel öngörüşler;

  • Saydam pencereler
  • Yapışkan notlar (Çok sevdim onları)
  • Görev çubuğu ve özellikleri
  • Simge durumdaki pencerelerin ön izlemesi
  • Pencereyi sallayınca diğerlerinin simge durumuna geçmesi. (Buna bayıldım)
  • Belli aralıklarla değişebilen arka plan resimleri (bunun için program kullanmak gerekirdi)
  • Gözle görülür biçimdeki ilk farkı ise HIZ/Performans
  • Bilgisayarın çok çabuk açılması ve hazır konuma gelmesi, aynı anda bir çok program çalışmasına rağmen donma olmaması.( Vista da aynı anda IE8, Chrome ve Opera çalıştırdığımda birisi kesin donar. Birde müzik oynatıcı program açıksa, tamam. Bilgisayarın kendisine gelmesi 5dk sürer(di).)
  • Bir de (aslında bilgisayarda oyun oynamasam da) Mahjong Titans ve Chess Titans oyununun win7 ile gelmesi güzel olmuş. Mayın Tarlasından sonra en sevdiğim oyunlar.

      My Desktop

    Vista ile problemli yaklaşık 1.5 yıl geçirdim. Özellikle hız konusunda çekilmezdi. Gereksiz anlarda donardı. Ama ben inatla kullandım onu, elimdeki orjinal yazılım olması sebebiyle. Bir çok kişi korsan xp kur bundan daha iyi dediyse de vazgeçmedim Vista’dan. Vista için kaç kişiyi azarladım hatırlamıyorum.

    Ama buraya kadarmış. Bu donanımla Vista’da aero kullanmanın yanından bile geçemezken, Win7 ile güzel görsel bakış kazandım.

    Win7'nin Dellime verdiği puanlarDellimin sistem özellikleri   

    Yüksek donanım özelliklerine sahip olmasam da, bu haliyle bana yeterli oluyor.


    Sevgili Vista;

    Seninle iyi kötü günlerimiz oldu. Birlikte sevindik, birlikte Dellin sarj aleti kablosunu yaktık, birlikte flash animasyonları hazırladık, 3D projeler yapmaya çalıştık, render alamadık, SQL Server’da çalıştık, C çalıştık, .NET’e giriş yaptık, çeşitli Adobe programları kullandım seninle, daha sayamadığım bir çok program…

    Ama buraya kadarmış. Zaten tüm bu çalışmalar boyunca hep takıldın! Hep dondun kaldın, neredeyse çalıştırmadın beni! 3,5 saat te programı açmadın! Bana hiç Aero yüzü göstermedin! Hep diğer bilgisayarların ve tüm sınıfın önünde nazlanıp 5-10dk da açıldın! Etkinliklerde mavi ekran verdin! Utandırdın beni!

    Zaten DVD’in de kırıldı. Bir daha gözükme gözüme!!!!

    Kübra KÖSE


    Merhaba Windows 7!

    Umarım Dellimle iyi anlaşırsınız! (Tabii ki daha kuracağım bir çok programla da!) Geç açılma; bana o bile yeter.

    Tüm iyi dileklerim ve temennilerim seninle ama sonunun Vista gibi olmasını istemiyorsan pencerelerini denk al!

    Şu anda üzerinde çalıştığın makinenin sahibi


    Not: Windows 7’nin basitçe, ve ilk göze çarpan özelliklerini yazdım.

    Size de denemenizi tavsiye ederim! :)

    Technorati Etiketleri: ,,

    10 Ağustos 2009 Pazartesi

    BBBÖ TRT’de

    Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor projesinden çok fazla bahsediyorum. Eğitmen olmam bunun 1. sebebi tabi ki. 7-8 Haziran tarihlerinde yapılan Koordinasyon toplantısında çekilen bölüm aşağıdaki videoda;

    http://www.ajanspress.com.tr/video_stream/tv/001-9398540.wmv

    Çekimler Microsoft ofiste yapılmıştı. Laboratuvarda yapılan çekimde çok gülmüştük. Güzel geçen bir toplantı ve güzel geçen 2 gündü.

    b3ö_1 b3ö_2 b3ö_3 b3ö_4 b3ö_5

     

     

     

     

     

    http://www.bilenlerbilmeyenlerebilgisayarogretiyor.net

    3 Ağustos 2009 Pazartesi

    İlköğretim çocuklarına nasıl davranılmalı

    Biraz da eğitim bilimlerine bakalım, bilgisayar öğretmeni olarak sadece bilgisayarların psikolojisini ( yapısını ) değil, çocuklarınkini de anlamam önemli. Zaten bir öğretmen adayına teknik bilgisini değil eğitim bilimleri bilgisini soruyorlar.

    ilkokul öğrencisi İşte eğitim kitaplarından seçmeler;

    Okul öncesi dönem çocukların uzun süre bir yerde oturmaları mümkün değildir. Bu durum yaramazlık olarak değerlendirilmemelidir.

    Sınıf yönetimi açısından çocukların kendi başlarına sınıf içinde dolaşmaları doğru değildir. O zaman öğretmen olarak bu ilkeyi göz önünde bulundurarak 45 dklık ders esnasında onların yerlerini değiştirmeli ya da onların hareket etmesini sağlayacak bazı oyunlar oynatmalıyım.

    İlköğretimin I. Evresinde küçük kas becerileri ve görme algısı tam olarak gelişmediği için kalın kalem ve büyük puntolu kitaplar kullanılmalıdır

    Kalın kalem yerine uygun boyutlarda fare kullanılmalı. Büyük puntolu kitaplar yerine de bilgisayarın görünüm ayarlarından yazı boyutları büyütülmeli.

    İlköğretim döneminde görsel algılama ve küçük kas becerileri normale döner. Küçük kas gelişiminde yetersizlik gösteren öğrencilere resim ve yazı çalışmaları yaptırılmalıdır.

    Küçük kas gelişimini bilgisayar kullanarak gerçekleşmesini istiyorsanız Paint gibi basit bir resim çizme programında ya da sadece fare ile oynanabilen basit bilgisayar oyunlarını kullanabilirsiniz.

    Kendimce yöntemleri yazdım ( ne kadar bazılarının komik olduğunu düşünsem de), Eğitim kitaplarından seçmeler ve bunların teknoloji de kullanımı ile ilgili yazılar devam edecek.

    Balonunu patlatanlar kazandı!

    Live@EDU programının sloganı olan Balonunupatlat.com da düzenlenen en iyi kullanım örneği yarışması sonuçları bugün açıklandı. 5 üniversitede aktif hale gelen Live@EDU programı sonucunda biz öğrencilere okul domaini uzantılı e-mail hesapları verildi.

    Üniversite e-mail hesabını aktive eden ve Microsoft’un bedelsiz sunduğu live@edu hizmetleri ile ilgili en yaratıcı kullanım örneklerini paylaşan yarışmacılar arasında ilk 3 belirlendi.

    Sırasıyla Cep telefonu, Netbook ve Dijital foto kamerası kazananlar şöyledir:

    1. Hacer Kübra Köse ( Ondokuz Mayıs Üniversitesi)

    2. Mehmet Aydın Bahadır ( Karadeniz Teknik Üniversitesi)

    3. Halit Ziya Sağbaş (Ondokuz Mayıs Üniversitesi)

    Yarışma için hazırladığım  spaces adresi yukarıda ve metin aşağıda;

    Live@OMU

    Live@EDU programının üniversite uygulanmaya başlaması ile biz Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğrencileri @oposta.omu.edu.tr uzantılı hesaplarımızı kullanabiliyoruz.

    Bu hesap sayesinde neler yapabiliyorum?

    İlk olarak Outlook Live üzerinde e-posta hesabımı kullanıyorum. Yine Outlook live sayesinde web messengerdan da oturum açabiliyorum ve online takvim kullanıyorum. (özellikle takvim konusu süper oldu.)

    Windows Messenger hizmeti sayesinde arkadaşlarımla iletişim kurabiliyorum.

    Fotoğraflarımı ve dosyalarımı Skydrive hizmeti sayesinde online depolayabiliyor ve paylaşabiliyorum.

    Spaces'i unutmamak lazım. Tüm hesaplarımı birbirine bağlamayı severim. Şu anda facebook hesabım friendfeed'e, twitter ise fecebook ve friendfeed'e bağlı. Facebook, Twitter ve  Lastfm gibi hesaplarımı da windows live hesabıma bağlayarak bağlama turlarını tamamladım. Bu bağlama işi hesapları kontrol etmeyi kolaylaştırıyor tabiki.. 

    Dreamspark sağolsun, geliştirme araçlarını ücretsiz indirdim.  Dreamspark sayesinde IT Academy'e de ulaşabiliyorum. Dreamspark programını kullanmayı çok istiyordum. Live@EDU konuya çözüm getirdi.

    Şu anda ise Office Live Workspaces karıştırıyorum, daha iyi ve etkili nasıl kullanabilirim diye…

    Yakında yukarıdaki bahsettiğim hizmetlerin nasıl kullanılacağı ile ilgili videolar da gelebilir...