ÇOCUKLARA KOD (PROGRAMLAMA) ÖĞRETMEK IÇIN 4 ARAÇ

Dünyamız daha çok teknoloji odaklı hale geldikçe; artık çocuklarımıza bilgisayar kullanmasından çok, bilgisayarı, programları ve oynadıkları oyunları kendi kendilerine nasıl inşa edeceğini öğretmeliyiz...

BILIŞIM TEKNOLOJILERI DERSI VE ÖĞRETMENLERI HAKKINDA YANLIŞ BILINENLER

Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak (henüz atanamadım) söylemek istediklerimin tümüdür...

WINDOWS MOBILE 6.1, WINDOWS 7, .NET FRAMEWORK

Yine bir merak üzerine yola çıktım...

BIRAZ RENKLERLE UĞRAŞALIM : CROSS-PROGRESSING

Elimden geldiğince Paint.net ile cross-progressing yapmaya çalışacağım. Birlikte izleyelim bakalım nasıl bir sonuç çıkacak...

Blogger Tricks

24 Nisan 2009 Cuma

Imagine Cup

7 yıldan beri çok sayıda gencin hayallerinin ödül aldığı, hayal olmaktan çıkıp gerçeklere doğru yol aldığı serüven.

Belki aklınızdan öylesine geçen kısa film,

Belki de uzun süredir üzerinde çalıştığınız ama tanıtacak ortam bulamadığınız yazılım projesi,

Belki sadece hayal algoritmaydı,

Belki çok işler yapacağını bildiğiniz yazılım tasarımız,

Artık aynı oyunları oynamaktan sıkıldığınız anda başladığınız oyundu belki de...

Yarışmaya başvurunuzu yaptınız, finallere kaldınız, projenizi tanıtıyorsunuz.

Önemli olan katılmaktı değil mi? katıldınız ve sonuç ne oldu?

İşte bu hikayeyi anlatan neden siz olmayasınız? Seneye hazırlıklarınızı yapmaya başlayın!!! Imagine Cup yeni fikirler arıyor!!! :D

Bu yıl 17 Nisan’da İmagine Cup Türkiye Finalleri yapıldı. Bu yıl İmagine Cup Yarışmasının teması Bin yılın Kalkınma Hedeflerini teknoloji ile çözebilmekti. Bin yılın kalkınma hedefleri neler diyorsanız;

Türkiye Finallerindeki projeler için pek bir şey söylemeyeceğim. Çünkü her proje üzerinde bir emek ve zaman harcanır, ki bu çok değerlidir.

Ne kadar güzel projeniz olursa olsun onu anlabildiğiniz, aktarabildiğiniz derece güzeldir. Yani proje sunumu önemlidir. Projenizle ilgili ilk olarak söyleceğiniz bir kaç güzel cümle dinleyicilerin ilgisini çeker ve merak uyandırır. Neyi nasıl yaptığınız ve projenizin amacına ulaşabildi mi gelir arkasından.

Neyse sonuçta yarışma heyecanı güzeldir ve herşeye değerdir. Şu klasik söz gerçekten çok öenmlidir. Önemli olan kazanmak değil katılmak…

18 Nisan 2009 Cumartesi

IP ve KEK

Bilgisayarların internet (world wide web) üzerinden iletişim sağlamasına yarayan protokolleri vardır. Nasıl insanların birbiriyle iletişim kurarken kullandığı iletişim teknikleri varsa, bilgisayarlarında protokolleri var.

İnternet Protokolü (IP) bunlardan birisidir. Bir benzetme daha; telefonların nasıl telefon numarası varsa; bilgisayarlarında bir IP numarası var.

İnternet üzerinde haberleşirken veriler paketlere ayrılarak gönderilir. Bu paketleri doğru bilgisayara gönderebilmek için paketlerin başına IP bilgileri eklenir. kek

Şimdi bunların kekle ne alakası var? Bilgisayar başında fazla kalmanın etkilerinin getirdiği, herşeyi bilgisayar mantığıyla düşünme psikolojisi sonucunda arkadaşımla aramızda şöyle bir konuşma geçti;

- Bugün tarçınlı kek yaptım. Sende gelsene.

- Yok gelemem. Ama tarçınlı kekide çok severim, bak aklım orda kaldı. Keşke MSN üzerinden kekte gönderebilseydik.

- Ya kekleri küçük paketlere ayırsak üzerine de ip yapıştırsak. Sana öyle göndersem olur mu?

- :S :S :S

- Bilgisayar başından kalkma zamanıdır…

Kelimesi kelimesine böyle konuşmadıysakta buna çok benzeyen bir konuşma geçti. Korkulur bu bilgisayarcılardan… :)

16 Nisan 2009 Perşembe

Son haberler, etkinlikler, gelişmeler…

İnternet Dünyasında Neler Oldu?

FriendFeed Türkçe oldu, güzel oldu. Internet üzerinde ff kısaltmasıyla görülen, düne kadar ingilizce kullandığımız, kullanıcıların diğer sitelerdeki kullanıcı hesaplarının akışlarını tek bir kaynaktan takip edebildiğimiz FriendFeed… (Bu gidişle Twitter’da Türkçe olur, o da daha güzel olur…:D :D )

Cep telefonları üzerinde kullanılan tarayıcılarla ulaşılabilen site sayısı artmış ben görmeyeli. En son ağustos ayında kullandığım cepten internete bağlanma olayını bu günlerde tekrar denedim ve ulaşabildiğim site sayısının artmış olduğunu gördüm. Önceden Facebook, Google kullanabilirken; şimdi Wikipedi, Ekşisözlük, Hotmail, Gmail, Yahoomail, Twitter, Facebook, Google, (hatta bu blog) vb. telefon üzerinden ulaşabiliyorum. Teknoloji süper bişey.

Ama cepten internet kullanmaya başladığım ilk günlerde Hotmail erişiminde problem yaşadım, telefondan olduğunu düşünürken, dün Hotmail Beta şeklinde sayfa görüntülendi. Bu gün ise Beta yazmıyor artık. Betadan son sürüme geçişteki bu hız takdire değer…

Etkinliklerde Neler oldu?

Samsun’da TEGV Bölgesel Gönüllü Toplantısı yapıldı. :) (11 Nisan)

 

Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Eğitmen Eğitimini tamamladım. :) (12 Nisan)GetAttachment10

 

İstanbul’da katılmak istediğim ama katılamadığım Ineta Next Hit yapıldı.(11 – 12 Nisan)

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Bölümü tarafından düzenlenen OMU Bilgisayar ve Teknoloji Kulübü’nün desteğiyle Linux-Pardus Konferansı yapıldı. (15 Nisan)

DSCN0328

 

Dünya’yı değiştirmek için işte sana fırsat!

Imagine Cup Finalleri var sırada… Yerinde izlemeyi çok isterdim, (hatta yarışmacı olarak katılmayı da çok isterdim), ama iyi ki internet var, internet üzerinden izleyebileceğim… (izledikten sonra ayrıntılı bir yazı gelecek.. :D ) (17 Nisan)

IC09_poster_OneWorld_GPB 2

8 Nisan 2009 Çarşamba

Web 2.0

Geçenlerde friendfeed de rastladığım bir soruydu, orada cevap yazmadım, buradan bir bakış atalım;

Web 2.0 nedir?

Ben, sen, o, buraya geldiğin linki bulunduran site/blog yazarı, biz, siz, onlar…

Hepimiz web 2.0’ız ama içerik sağladığımız sürece…

Kısaca internet ortamında kullanıcının içerik sağlaması olayı web 2.0’dır.

En popüler web 2.0 siteleri facebook, del.icio.us, twitter, friendfeed, blogger, flicker…

Web 3.0 ın konuşulduğu günlerde bunlardan kaçını aktif olarak kullanıyorsunuz? Ya da siz “ben web 2.0 tanımam bu sitelerede üye olmam. Ben sadece içerikten yararlanırım (arada bir onuda yapmam), içerik sağlamam” diyenlerden misiniz? Eğer bir şekilde bu blogu okuyosanız sizde artık karıştınız bu işe…

Neyse buradan şuraya atlayacağım. Madem siz içerik sağlamıyorsunuz, bu teknolojiden yararlanmak isteyen ama çekingen arkadaşlarımın neden önüne geçip onların heveslerini baştan kırıyorsunuz?

Bırakın insanlar istedikleri gibi forum kursunlar, neden yapamasın ki?

Bırakın istediği gibi bir blogger olsun, isterse kendi adını kullansın, neden onun girdilerini, kendi ismini kullanarak blog açma isteğini kırıyorsun?

Bu aralar arkadaşlarımdan şunu çok duyuyorum. “Ben blog açmak istiyorum ama tutmazsa arkadaşlarım bana güler” vb. Daha önce demiştim ya Gençsen Geleceksin ile ilgili daha buraya çok yazı yazacağım diye;

İşte o etkinlikten sonra, bu çekingen arkadaşlarıma güzel bişey oldu. :) bu korkularını yendiler. Nasıl oldu bu ve neden Bu etkinlik bizim için bu kadar önemli? Hergün okulda gördüğümüz öğrenci arkadaşlarımız (bu biz oluyoruz), kendi başlarına bi etkinlik düzenlediler, Gençsen Geleceksin organizasyonunu okula davet ettiler ve ağırladılar. Yani isteyince birşeyler yapılıyormuş. Korkmamak lazımmış, kimseden çekinmemek lazımmış, kendine güvenmek lazımmış. (web 2.0 dan çıkıp nerelere geldim…)

Sonuç olarak arkadaşlarımın teknolojinin yeni nimetlerinin gerisinde kalmamaları için elimden geleni yapıp onları destekliyorum. Bu yüzden teknoloji tanıtım ve etkinlik yazılarım olacak. :D

NOT 1: (işte teknoloji’ye kız bakışı böyle bişey, teknolojiden girip, eksiklerden çıkan bir bakış açısı…)

NOT 2: bu yazıyı kişiyi/kişileri hedef alarak yazmadım. Genel olarak bana gelen geri bildirimler üzerine fikrimi belirtiyorum.